TP-LINK Archer C2 este fratele mai mic din aceasta serie foarte reusita, fiind cel mai ieftin router ce ofera conexiune gigabit atat pe WAN cat si pe LAN dar si un wireless de mare viteza in banda de 5Ghz conform standardul AC. Acesta poate conecta dispozitivele fara fir la viteaza de 433Mbps, de 3 ori mai rapid ca un wireless obisnuit. Poti verifica aici – pret si stoc.
Pentru prima conectare la internet, este necesar sa gasim un loc potrivit pentru montare, de exemplu daca avem un apartament ar fi de preferat ca acesta sa fie montat in mijloc pentru a acoperi toata suprafata cu semnal wireless. Daca stam la casa si semnalul este insuficient la etaj, putem folosi un al doilea echipament, cu functie de AP doar in cazul in care semnalul este foarte slab. Pentru acest lucru sfatul meu ar fi sa apelati la un specialist in domeniu IT, vom descrie acest amanunt intr-un alt articol.
Conectarea la reteaua de internet se face prin portul de culoare albastra din spatele acestuia iar in porturile galbene vom conecta in placa de retea a calculatorului si/sau a laptopului in functie de preferinte, de unde il vom si configura in continuare. Putem explora functile acestuia din panoul de control accesand din orice browser adresa routerului, tplinklogin.net de unde ne logam cu user admin parola admin. Meniul este intuitiv, accesibil si foarte usor daca urmam setup-ul rapid.
Pentru a beneficia la maxim de viteza intre portul WAN si reteaua LAN, este recomandat sa avem ambele conexiuni printr-un link de 1000Mbps dar pentru majoritatea cazurilor este suficient si 100Mbps.
Daca suntem la prima configurare este recomandat sa urmam pasii prin quick-setup care va detecta automat tipul conexiuni.
Avem mai multe optiuni la alegere dar in marea majoritatea cazurilor se foloseste PPPoE fiind bazata pe un username si o parola sau daca sunteti conectati la o retea de cartier, aveti un IP dinamic sau static in functie de mac-ul placii de retea.
Pentru conexiune cu IP Dynamic, vom trece doar numele retelei sau adresa serverul daca a fost furnizata la instalare.
Pentru conexiune cu IP Static, avem 5 setari ce trebuie completate cu datele primite la prima instalare.
Pentru unele retele, autentificarea se face in functie de mac-ul placi de retea, de aceea puteti opta pentru „clonarea” mac-ului existent pe PC sau laptop unde care conexiunea este functionala, fiind scutiti de apelarea telefonica la suport clienti.
La conexiunea wireless in banda de 2.4 Ghz putem configura numele retelei, la regiune este indicat sa alegem tara unde locuim si o parola de tip WPA/WPA2 pentru o mai buna securitate a retelei.
Aceleasi setari se aplica si pentru conexiunea wireless in banda de 5 GHz. Complexitatea parola trebuie sa fie cat mai mare, de exemplu sa contina litere mici, cifre, litere mari si cel putin un semn special de minim 8 caractere.
La final ni se cere o confirmare si sunt afisate toate setarile efectuate pana in acest moment, incepand cu tipul conexiuni si terminand cu setarile wireless. Apasam butonul „Finish”
Routerul este compatibil cu Windows 8/7/Vista/XP, Mac OS dar si cu sistemele de operare Linux.Producatorul recomanda a fi folosit de la 0 la 40 grade cu umiditate relativa cuprinsa intre 10%~90%, astea inseamna ca nu il putem folosii in exteriorul cladirii.
Daca suntem acasa si avem o imprimanta cu port usb, o putem conecta la router unde mai multi utilizatori se pot folosii de aceasta functie utilizand acest soft compatibil cu sistemele de operare windows.
Pentru pasionatii de filme, acest router poate fi transformat foarte usor intr-un media server. Se va conecta in portul usb aferent un hard disk portabil sau un stick. Daca se doreste se poate achiziona un HUB USB pentru conectarea simultana a mai multor dispozitive. Atentie, anumite dispozitive usb necesita o alimentare separata. Media serverul incorporat poate citi fisiere audio, video si foto. Puteti vizualiza fotografiile sau filmele de vacanta preferate daca aveti un televizor compatibil cu standardul DLNA
Momentan exista o singura versiune hardware si anume V1 unde ne este oferit si un update de firmware diu data de 17.11.2014. Este recomandat sa se verifice periodic site-ul producatorul, sectiunea support pentru viitoarele actualizari ce aduc la zi modificarile din firmware si fix bug-urile.
Ca minusuri putem mentiona ca nu se poate monta vertical pe perete deoarece nu are gauri de prindere.
Un test de viteza efectuat pe speedtest.com se poate gasii mai jos, unde s-a folosit un adaptor usb wireless AC:
Specificații TP-Link Archer C2
– 802.11ac – Următoarea Generație Wi-Fi
– Conexiuni simultane combinate de până la 733Mbps
– Semnal omnidirecțional stabil și o arie de acoperire generoasa
– Doua antene dual band externe detasabile
– Porturi full duplex gigabit
– Port USB multifuncțional util pentru accesarea dispozitivelor de stocare și/sau imprimantelor compatibile
– Funcția Guest Network
– Posibilitate Server VPN accesibil la distanta
– Control Parental
– Instalare simplă
– Suport IPv6 compatibil RCS-RDS
Pachetul contine urmatoarele:
– Router AC750 Archer C2 Dual Band Wireless Gigabit
– 2 antene detasabile
– Sursă de alimentare externa
– CD instalare
– Cablu Gigabit Ethernet
– Ghid de instalare rapidă