Daca sunteti abonati la internet prin RCS&RDS si aveti instalat un astfel de router, mai jos sunt 3 pasi prin care putem sa configuram userul si parola pppoe, numele retelei wireless cat si parola aferenta dar putem redirectiona anumite porturi pentru programe gen bitrorrent sau catre o camera de supraveghere. Acesta il primiti gratuit, sub forma de custodie pentru abonamentele Fiberlink 300, Fiberlink 500 si Fiberlink 1000. Dar se se pot folosii si alte routere gigabit, pentru acest lucru trebuie specificat in momentul instalarii conexiunii ca doriti sa folositi routerul existent, fiind necesara reconfigurarea echipamentul de fibra optica ZTE.
Pentru abonamentul Fiberlink 1000, viteaza pe cablu este de peste 900 Mbps iar singurul incovenitent este ca pe wireless acesta nu trece de 40-50Mbps in functie de amplasare. Pentru abonamentele mai mici, de 500 si 300 de asemenea, viteaza pe fir nu reprezinta o problema, va fi atinsa in toate cazurile.
Pentru a putea configura routerul ZTE F660 sau F660, setarile pentru placa de retea, denumita la toate majoritatea PC-urilor ca „Local area connection” care trebuie sa aiba setarile pentru Internet Protocol TCP/IP v4 bifate pe „Automatic Adress”, conectarea la pagina de administrare a routerului se face de la adresa http://192.168.1.1, utilizand la username „user” si pentru parola „digi”
Cele doua echipamente oferite, sunt diferite, si anume la F660 nu avem iesire pentru cablu TV, nu am vazut a fi instalate decat la blocuri iar pentru F668 avem si o iesire pentru TV, antene externe, probabil vom avea si un semnal mai bun pe wireless, dar acest model nu vom primii decat daca avem servicii de cablu tv si internet, conditia fiind ca instalarea sa fie facuta la casa.
Pentru conexiunea la internet, avem de setat un username(PPPoE username) si o parola(Password), in urma careia vom primi o adresa ipv4 dar si un set de adrese ipv6 pentru a putea accesa toate paginile de internet care au asemenea optiune disponilbila (de ex. google.ro, facebook.com). ATENTIE, pentru o conexiune ce foloseste ip-uri fixe, adica fara user si parola, acest echipament nu se poate configura, fiind necesar un router separat conectat din portul LAN4 care trebuie activat la instalare.
Pentru conexiunea fara fir(wireless), avem si aici posibilitatea de a seta numele retelei(SSID) cat si parola(WPA Passphrase), daca vrem sa o schimbam cu una mai usor de retinut decat cea cu care vine presetat.
De asemenea exista posibilitatea redirectionarii unui port specific, de ex. daca vrem sa accesam din retea interna (LAN) o camera de supraveghere sau dorim ca un program din PC sa poata fi accesat din internet atunci trebuie sa activam „port forwarding”.
Pentru mai multe setari este necesara parola de administrator dar aceasta nu este disponibila avand ultimul firmware, acesta se instaleaza automat la prima conectare in reteaua de fibra optica. Totusi, acest router se pare ca poate mai mult decat ce apare in meniul de user, mai jos sunt cateva imagini cu un „specimen” deblocat, care inca nu a fost conectat la reteaua de firba optica.
http://wwwen.zte.com.cn/en/products/access/xpon/201301/t20130131_385569.html
http://enterprise.zte.com.cn/en/products/
Manual de utilizare pt. ZTE F660 – Download
Update:
O noua versiune este acum disponibila, ZTE F660 RV1. Practic ca meniu si functionalitate este la fel ca modelul precedent F660, diferentele fiind la forma carcasei si la numarul de porturi pentru conectarea la PC. Acesta are un singur port gigabit si un port fast ethernet. Primul port gigabit(Gi1) este folosit cu functie de router, iar la al doilea port fast-ethernet(Fa1) se poate conecta un alt router, dar avand viteza limitata la 100Mbps ne obliga sa-l folosim cu functia de router activata de catre provider pentru a beneficia de vitezele contractate, Fiberlink300, 500 sau 1000.
Specificatii ZTE F660 RV1
–
Informatii si Indicatii Led-uri
Power – Verde
Aprins – ont-ul este alimentat
Stins – ont-ul nu este pornit din buton sau nu se alimenteaza
PON – Verde
Aprins – sincronizare cu succes
Stins – procesul de sincronizare nu a inceput
Semnalizeaza – in proces de sincronizare
LOS – Rosu
Aprins – lipsa semnal pe fibra optica
Stins – primeste semnal pe fibra optica
Semnalizeaza – semnalul pe fibra este necorespunzator
Internet – Verde
Aprins – ont-ul este conectat la internet prin PPPoE
Stins – ont-ul nu este conectat la internet
Semnalizeaza – se face trafic prin conexiunea la internet
Wi-Fi
Aprins – interfata wifi este activa
Stins – interfata wifi este oprita
Semnalizeaza – se face trafic pe wifi
Phone
Aprins – linia telefonica este activa
Stins – linia telefonica nu este activa
Semnalizeaza – linia telefonica desfasoara o convorbire
GE/FE
Aprins – portul are link, dar nu se transmit date
Stins – portul nu este conectat
Semnalizeaza – portul este utilizat si se face trafic
.