Sistemul informational al ING Bank Romania a fost picat!

In decursul zilei de sambata, 10 septembrie 2016 tot sistemul informational al ING Romania, ATM-urile, POS-urile, cardurile si Home Banking-ul nu functioneaza: „Ştim de problemă. Nu stim ce a cauzat-o. Momentan avem reprezentanti care lucreaza si care se concentrează să remedieze problema, iar ulterior vor sapa sa vada ce a cauzat-o. ATM-urile ING, POS-urile ING, cardurile şi Home Banking-ul nu funcţioneaza”, a spus Iosefina Frolu, Corporate Communication Director în cadrul ING Bank.

Desi nu stiam de problema, cand am dorit sa fac plata cu cardul, am primit mesajul ca aceasta a esuat. Comanda fiiind la un serviciu de catering, am fost sunat si m-au informat ca nu a reusit tranzactia, am ales sa platesc cash deoarece nu am mai stat sa verific ce a generat eroarea.

Mai tarziu pe email sosesc cateva notificari din partea ING, care suna cam asa, probabil toata lumea le-a primit:

Astazi sistemul de stocare a datelor a inceput sa genereze erori in operare. Ca urmare a acestei situatii tehnice neprevazute, atat reteaua de ATM-uri, cat si platile cu carduri au devenit indisponibile.
Lucram impreuna cu furnizorii sistemului afectat in regim de maxima urgenta pentru remedierea acestei situatii in cel mai scurt timp posibil. Aceasta problema tehnica nu a pus niciun moment in pericol banii dumneavoastra, care sunt in deplina siguranta.
Va vom informa periodic cu privire la stadiul remedierii acestei situatii neplacute.
Ne cerem scuze pentru toate neplacerile create si va asiguram ca, impreuna cu furnizorul platformei tehnice afectate, tratam rezolvarea acestei probleme in regim de maxima prioritate.
Cu stima,

Daniel Llano
Head of ING Retail Banking

Serviciile au devenit complet functionate in jurul orei 3:30 AM, duminca 11 seotembrie 2016, cei de la ING Romania au revenit cu email:

Serviciile ING sunt acum functionale. Tranzactiile cu cardul sunt disponibile si se pot din nou scoate bani de la bancomate.
Ne cerem inca o data scuze pentru situatiile neplacute pe care poate ca vi le-am provocat.
Insa va incredintam ca am tratat situatia cu maxima prioritate si am lucrat cu toate resursele necesare pentru a rezolva problemele tehnice cat mai repede posibil.”

Astazi se pare ca s-a clarificat situatia, evenimentul nefericit  fiind provocat de o simulare de prevenire si stingere a incendiilor efectuate in data centerul ING, datorita unei situatii exceptionale:

De asemenea, va datoram si o explicatie cu privire la cauzele acestui incident. Ieri, in timpul unui test planificat al sistemului de stingere a incendiilor din centrul nostru de date, eliberarea gazului Inergen a afectat in mod grav si neasteptat mai multe servere si sistemul de stocare a datelor.

Totul a fost restabilit, comisioanele privind extragerile de alte bancomate fiind suportate integral de catre ING Bank Romania printr-un apel in call center la numarul de telefon 031 406 2ING sau pe email la contact@ing.ro

Daca analizam putin situatia, ce putea merge asa de rau, gazul inergen nu afecteaza fizic serverele sau echipamentele elctronice. Sistemele de stingere cu gaz inergen sunt destul de inteligente, la detectarea unui posibil incendiu acesta opreste si alimentarea cu energie electrica, poate nu s-a luat in calcul si acest aspect.

Sistemele de stingere cu INERGEN reprezinta o alternativa la sistemele care utilizau Halonul (1211 si 1301) ca agent de stingere.

INERGEN-ul (IG-541) este un gaz inert care are in compozitia sa 52% azot, 40% argon si 8% dioxid de carbon. Fiind derivat din gaze ce se gasesc in mod natural in atmosfera, este singurul agent perfect ecologic, adica: nu are niciun impact asupra stratului de ozon, nu contribuie la incalzirea globala si nu produce compusi chimici remanenti in atmosfera. Nu produce scaderea brusca a temperaturii in zona protejata sau reducerea vizibilitatii.

Sistemele de stingere incendiu cu INERGEN au la baza principiul reducerii concentratiei de oxigen in interiorul volumului protejat sub nivelul de intretinere a combustiei. Dupa deversarea gazului INERGEN, persoanele aflate in incinta protejata pot sa respire confortabil, intrucat usoara crestere a concentratiei de dioxid de carbon mareste capacitatea hemoglobinei de a asimila oxigenul si de a-l transporta la tesuturi. Este singurul gaz din lume testat pe subiecti umani si, in consecinta, acceptat oriunde in lume.

INERGEN-ul este stocat in recipienti la presiunea de 300 bari iar in cazul unui inceput de incendiu, este deversat in maximum 60 de secunde, prin intermediul unei retele de distributie si duze care asigura o descarcare uniforma in zona protejata.

Caracteristici:

gaz inert
nu este coroziv pentru echipamente
ODP ( Ozone Depletion Potential ) = 0
GWP ( Global Warming Potential ) = 0
ATL ( Atmospheric Life Time ) = 0
utilizabil pentru incinte populate
perfect ecologic
neconductiv electric

Update 12 sept 2016:

Se pare ca nici astazi sistemul nu este complet functional, homebank-ul merge greu sau mai da rateuri.

Explicatia stiintifica explicata o puteti gasi aici si mai jos intr-un clip, despre cum afecteaza sunetul hard-diskurile din servere:

Este un real expemplu de ASA NU, se pare ca nu au avut un plan de DISASTER RECOVERY impus de BNR cu DATA-Center de back-up care sa preia incarcarea in asemenea cazuri extreme.

Se puteau face teste partiale si nu la tot sistemul, avand in vedere amploarea acestui dezastru dar si complexitatea infrastructurii.

Comenteaza!

Post Author: politicos.ro